Как да проследя поръчката си?

Често задавани въпроси.

След като направите поръчка, може да следите статуса и. За целта кликнете бутона горе в дясно Проследи поръчка Там напишете номера на поръчката и имейла, който сте дали в нея, след това кликнете на проследи поръчка.

Извършвате ли доставки в чужбина?

За момента доставката до чужбина се извършва по индивидуална поръчка. Изпратете ни страната и града, до който искате да направим доставка в коментар към поръчката. Ние ще се свържем с Вас да Ви уведомим за цената на доставката преди да потвърдите поръчката. За повече информация свържете се с нас по имейл:  или телефон: +359 878 715 708

Предлагате ли някаква гаранция за продуктите?

Да, всеки продукт е с индивидуална гаранция от 1 до 5 години, зависи от продукта. При някои случаи, като клавиатури за лаптоп или матрици, гаранцията е 6 месеца. Изключение също така правят и продуктите в секцията втора употреба, там гаранцията е от 3 до 6 месеца.

Към кого да се обърна, ако имам въпроси?

Можете да се свържете с нас по няколко начина. Може да пишете в контактната форма тук, да напишете имейл на eshop@techarenabg.com или да се обадите на следният телефон: 0878 715 708. Можете да пишете и в чата ако е в работно време 9.30 – 18-30.

Как мога да отменя или променя поръчката си?

Всички условия за връщане или отмяна на поръчка са описани в този документ.

Колко време ще отнеме да получа поръчката си?

ДОСТАВКИТЕ се извършват от куриерски фирми ЕКОНТ или СПИДИ или куриер по ваш избор в рамките на от 1 до 3 работни дни от деня на потвърждаване на поръчката, като Стойността на доставката не е включена в крайната сума на Вашата поръчка. За повече инфо вижте тук.

Какви методи на доставка поддържате?

За момента методите на доставка са или доставка до врата с куриер, взимане от офис на куриерска фирма или взимане от магазина, като при последния не дължите нищо за доставка. В другите случаи цената на доставката се поема от вас.

Имате ли гаранция за замяна?

В този случай се процедира по следният начин – стоката, която получите в замяна идва с остатъчна гаранция, тоест приспада се времето, при което е бил предишния продукт при Вас. За повече инфо вижте тук.